Policloro-dibenzo-furani
Cunoscut sub denumirile: Dibenzofurani, PCDF
Ce sunt? Policloro-dibenzo-furanii sunt o clasă de 135 de substanțe organoclorurate toxice, clasificate în 2001 ca poluanți organici persistenți. A nu se confunda cu furanii sau dibenzofuranul. Sunt înrudite ca toxicitate și comportament în organismele vii cu PCB și cu dioxinele (TCDD). Diferența între dioxine și PCDF este că aceștia din urmă au un singur atom de oxigen inserat în ciclul benzenic.
Utilizare (scop) : Furanii sunt o fracțiune a gudronului, fără utilizare finală, fiind o emisie involuntară rezultată în urma arderii plasticului sub toate formele sale și a PCB-urilor în prezența oxigenului, la arderea deșeurilor de mobilă, a deșeurilor agricole contaminate cu pesticide, a îngrășămintelor și pesticidelor expirate.
Sunt regăsiți și în gazele de eșapament, la arderea PVC-ului în incendii accidentale de depozite, autovehicule etc.
Sunt subproduse reziduale din fabricarea pesticidelor.
Di-benzo-furanii au o persistență deosebit de ridicată în mediu, acumulându-se într-o rată ridicată în organismele vii. Datorită persistenței, dibenzo-furanii sunt transportați de agenții de mediu și de animalele migratoare, inclusiv în zonele arctice, fiind găsiți în concentrații înalte la populațiile din zonă.
Statut în prezent : Începând cu 2001, Convenția de la Stockholm clasifică furanii ca unii din cei mai periculoși poluanți organici persistenți (duzina murdară) produși neintenționat prin activitățile umane (Anexa C). Pentru a reduce cantitatea de furani produsă, se recomandă înlocuirea tehnicilor existente de eliminare a deșeurilor prin altele mai moderne, obligativitatea utilizării de filtre cu carbon activ pentru absorbția furanilor din gazele de ardere la instalațiile de cogenerare și interzicerea arderii plasticului în aer liber sau instalații casnice improvizate de încălzire sau de fabricare a carburanților artizanali.
În România : ca pentru dioxine.
Efecte asupra sănătății: Furanii sunt toxici, ecotoxici (toxici pentru mediu) și cancerigeni.
La expuneri de durată lungă: tulburări funcționale, în special ale sistemului reproducător și în special în cazul expunerilor în perioada prenatală. Perturbări ale funcționării sistemului imunitar (boli autoimune, imunodeficiență).
La expuneri acute: ca pentru dioxine.
Limite de expunere, doză letală: -.
Sursele de expunere: - ca pentru dioxine. 95% pe calea hranei prin ingestia de produse de origine animală.
Linkuri utile: