Clordan
Comercializat sub denumirile: Aspon, Belt, Chloriandin, Chlorkil, Chlordane, Corodan, Cortilan-neu, Dowchlor, HCS 3260, Kypchlor, M140, Niran, Octachlor, Octaterr, Ortho-Klor, Synklor, Tat chlor 4, Topichlor, Toxichlor, Veliscol-1068
Ce este? insecticid de contact de spectru larg, foarte toxic, clasificat ca poluant organic persistent (POP) și interzis de către Convenția de la Stockholm din 2001.
Utilizare (scop):
- Utilizat pe scară largă în agricultură la legume, cereale, porumb, oleaginoase, cartof, trestie de zahăr, sfeclă de zahăr, fructe, bumbac, iută.
- Tratarea rădăcinilor și vârfurilor plantelor nedestinate consumului uman (horticultură, plante decorative) înainte de răsădire sau transplantare.
- Controlul termitelor (tratarea lemnului și fumigații locuințe).
- Protejarea cablurilor îngropate. Are o persistență în mediu de peste un an, iar în sol peste 20 de ani.
Datele sugerează că acest poluant este bioconcentrat (adică este preluat direct din apă) și nu bioacumulat (adică preluat din hrană și apa de băut). A fost găsit și în regiunile arctice, în aer, apă și în organisme.
Statut în prezent: Interzis la fabricare și permis cu derogări la vânzare și utilizare în țările semnatare ale Convenției de la Stockholm începând cu 2001.
În România: A fost utilizat ca insecticid, în prezent este interzis incepând cu 2004, conform celui de-al treilea raport de țară al României către Secretariatul Convenției de la Stockholm (2014).
Efecte asupra sănătății: Este iritant și toxic prin înghițire, inhalare sau absorbție prin piele; efectele toxice sunt cumulative. Prin încălzire se descompune în vapori toxici de monoxid de carbon, acid clorhidric, clor, fosgen.
Efecte acute: vedere încețoșată, confuzie, ataxie, delir, tuse, dureri abdominale, greață, vomismente, diaree, iritabilitate, tremor, convulsii, anurie. La animale este toxic pentru plămâni, ficat și rinichi.
Efecte cronice: toxic pentru sistemul nervos cu simptome precum alterări ale memoriei și funcției motorii. Probleme de dezvoltare la copii, inclusiv autism la copii născuți din mame expuse ocupațional la clordan. Pe termen lung s-au înregistrat diabet, rezistență la insulină, migrene, infecții respiratorii, alergii, anxietate, depresie, vedere încețoșată, confuzie, contracții musculare și leziuni neurologice permanente.
Organe țintă: ochi, sistem nervos, rinichi, plămâni, ficat. Cancerigen la animale (cancer hepatic) și probabil cancerigen ocupațional la om (limfom non-Hodgkin, leucemie, mielom multiplu, cancer testicular, de sân, de prostată, tumori cerebrale).
Limite de expunere: 0.5 mg/m3 (piele), mortal la 100 mg/m3 (inhalat sau în contact cu pielea).
Sursele de expunere:
- Ocupațional: Persoanele care lucrează în agricultură (administrarea de insecticide) sunt cele mai expuse, dacă folosesc clordan și derivate ale acestuia (datorită inhalării și contactului cu pielea).
- Hrană: Produse animale (lapte, unt, carne) prin bioacumulare, în cazul în care animalele au consumat furaje sau turtă de oleaginoase din culturi tratate cu clordan. Peștele pescuit din canalele de irigație și râurile din zone unde se folosește clordan pentru tratarea culturilor (în pește se poate acumula până la concentrații de 37 800 mai mari decât în apă - astfel acesta devine toxic pentru consum, chiar dacă concentrația de clordan în apă nu era toxică sau detectabilă).
- Aer: în urma tratării lemnului împotriva termitelor și în urma tratamentelor aplicate în locuințe (principala sursă de contaminare cu clordan în SUA și Japonia).
Link-uri utile: