SIDPOP - Instrument suport pentru luarea deciziilor în domeniul managementului poluanților organici persistenți. Studiu de caz: Bazinul Hidrografic Mureș

Lindan

Comercializat sub denumirile: Aphtiria, Lindanest, Șampon/Loțiune Lindan 1% sau 3%, Scabecid 1%, Elenol, Gammexane, Tri-6, Lindafor, Lindatox, Agrocide, Isotox, Esoderm, Aparasin.

T+ - Extrem de toxic
T+
Extrem de toxic

N - Pericol pentru mediu
N
Pericol pentru mediu

Ce este? Insecticid organoclorurat utilizat și ca produs farmaceutic, fabricat pe bază de HCH, clasificat ca poluant organic persistent (POP) de către Convenția de la Stockholm în 2009 (noile POP).

Utilizare (scop):

Folosit ca tratament secundar împotriva păduchilor și râiei la om și la animale.

A fost utilizat ca insecticid cu spectru larg de acțiune pentru tratarea semințelor (cereale, rapiță) și solurilor (pentru porumb, sfeclă), tratament foliar (pomicultură, legumicultură, horticultură, culturi furajere).

Protecția lemnului de construcții.

Statut în prezent: Producția de lindan este interzisă în multe state din lume dar se permite comercializarea și utilizarea sa ca tratament contra păduchilor și râiei. Există numeroase alte clase de molecule eficiente care pot înlocui cu succes lindanul in aplicațiile sale antiparazitare, motiv pentru care multe lanțuri de farmacii nu mai comercializează produse pe bază de lindan.

În România: a fost utilizat atât ca insecticid agricol cât și ca produs farmaceutic – șampon contra păduchilor. A fost produs în România până în 2006 și Interzis începând cu 2007, conform celui de-al treilea raport de țară al României către Secretariatul Convenției de la Stockholm (2014). Există numeroase alte clase de molecule eficiente care pot înlocui cu succes lindanul in aplicațiile sale antiparazitare, motiv pentru care multe lanțuri de farmacii nu mai comercializează produse pe bază de lindan.

Efecte asupra sănătății: Iritant pentru ochi și căile respiratorii, neurotoxic, imunotoxic, cu efecte adverse asupra funcției reproductive și dezvoltării. Expunerea prelungită provoacă dermatite de contact. Organele țintă sunt sistemul nervos cu preponderență dar și ficatul, rinichii și sistemul endocrin. Expunerea acută duce la convulsii, tuse, amețeli, dureri de cap, înroșiri ale ochilor, greață, slăbiciune, tremor, parestezii, insuficiență respiratorie, colaps și deces.

Limite de expunere, doză letală:

Limita de expunere cutanată fixată de OHSA (Administrația Americană pentru sănătate și siguranță la locul de muncă) pentru persoanele expuse ocupațional la această substanță este de 0,5 mg/m3 pe zi normată de 8 ore.

Doza letală este LD 50 = 88 mg/kg corp la ingerare și 1 g/kg corp la absorbție cutanată.

Sursele de expunere:

  • Ocupațional: Persoanele care lucrează în agricultură (administrarea de insecticide) sunt cele mai expuse, precum și personalul veterinar (medic, tehnicieni) și angajații din sistemul de sănătate publică ce efectuează tratamente cu lindan împotriva paraziților externi.
  • Aer: în urma inspirării pulberilor de pe terenurile agricole neînverzite și tratate cu lindan. Aceste pulberi sunt purtate de vânt la distanțe mari, inclusiv peste orașe sau în regiuni unde substanța nu se mai folosește.

Linkuri utile:

Finanţatori