SIDPOP - Instrument suport pentru luarea deciziilor în domeniul managementului poluanților organici persistenți. Studiu de caz: Bazinul Hidrografic Mureș

Aldrin

Comercializat sub denumirile: Aldrec, Aldrex, Aldrex 30, Aldrite, Aldrosol, Altox, Compound 118, Drinox, Octalene, Seedrin, HHDN

T+ - Extrem de toxic
T+
Extrem de toxic

Xn - Nociv
Xn
Nociv

N - Pericol pentru mediu
N
Pericol pentru mediu

Ce este? Insecticid organoclorurat, clasificat ca poluant organic persistent (POP) și interzis de către Convenția de la Stockholm din 2001.

Utilizare (scop): Folosit împotriva insectelor din sol precum termite, viermele rădăcinii de porumb, gărgărița orezului, lăcuste etc. Folosit pe scară largă pentru protecția culturilor de cartofi și porumb precum și pentru protecția structurilor de lemn. Aldrin se oxidează rapid în dieldrin în sol, pe suprafața plantelor și în tubul digestiv al animalelor, dieldrinul fiind un insecticid și mai toxic. Astfel, reziduurile de aldrin se regăsesc rareori în alimente sau în animale, și doar în cantități foarte mici. În schimb se bioacumulează sub formă de dieldrin și alte substanțe rezultate în urma metabolizării în organisme.

Statut în prezent: Aldrin a fost interzis începând cu anii 1970-1980 în numeroase țări, începând cu 2004 fiind interzis pe tot cuprinsul Uniunii Europene și în țările semnatare ale Convenției de la Stockholm.

În România: Aldrin a fost utilizat până în 1980 și interzis începând cu anul 2004.

Efecte asupra sănătății: Aldrin atacă sistemul nervos. Contactul cu cantități mici din această substanță duce la intoxicații cu următoarele semne: dureri de cap, amețeală, greață, vărsături, contracții involuntare ale mușchilor si membrelor, convulsii. Expunerea ocupațională la Aldrin a fost asociată cu o creștere semnificativă a cazurilor de cancer hepatic și biliar, și unele studii afirmă că aldrinul afectează răspunsul imunitar. Autoritățile americane (OHSA) l-au clasificat ca potențial carcinogen ocupațional.

Limite de expunere, doză letală: Aldrin este atât de toxic încât 5 mg din această substanță (o linguriță de cafea) poate ucide un om adult.

Sursele de expunere:

  • Ocupațional: Persoanele care lucrează în agricultură (administrarea de insecticide) sunt cele mai expuse, dacă folosesc stocuri vechi de aldrin (depozitate înainte de anii 1980).
  • Hrană: Produse animale (lapte, unt, carne) din țări unde această substanță nu a fost încă interzisă (India, Vietnam etc.). Orezul tratat cu aldrin provenit din aceste țări și anumite loturi de pește importate din Egipt.

Linkuri utile:

Finanţatori