Endrin
Comercializat sub denumirile: Endrin, Hexadrin, 72-20-8.
Ce este? Insecticid organoclorurat, foarte toxic, clasificat ca poluant organic persistent (POP) și interzis de către Convenția de la Stockholm din 2001.
Utilizare (scop):
- Utilizat în agricultură și pomicultură ca insecticid pentru tutun, meri, bumbac, trestie de zahăr, orez, cereale și în tratarea semințelor.
- Utilizat la eliminarea peștilor din heleștee și iazuri înainte de repopulare (Malaezia), utilizat pentru uciderea păsărilor (sturzi) și rozătoarelor.
Poate rămâne în sol (cf. EPA) până la 14 ani sau mai mult, în special în zone reci sau umbrite.
Statut în prezent: Interzis la fabricare, vânzare și utilizare în țările semnatare ale Convenției de la Stockholm începând cu 2001.
În România: Interzis începând cu anii 1980.
Efecte asupra sănătății: Este iritant și toxic prin înghițire, inhalare și absorbție prin piele; efectele toxice sunt cumulative. Prin încălzire se descompune în vapori toxici de acid clorhidric, fosgen.
- Efecte acute: dureri de cap, amețeală, nervozitate, confuzie, greață, vomismente, stupoare, insomnie, agresivitate, apatie, somnolență, slăbiciune, convulsii, moartea.
- Efecte cronice: toxic pentru sistemul nervos, afectează trunchiul cerebral, mutagen. Mortalitate intrauterină, defecte la naștere la animale. Alte efecte: necroză tubulară renală, inflamarea ficatului, ciroză, necroză hepatică, insuficiență renală, slăbire accentuată, anorexie sau îngrășare accentuată.
- Organe țintă: sistem nervos, ficat.
Limite de expunere: 12 mg/kg corp (adsorbție prin contact cu pielea), mortal la 3 mg/kg corp (ingerat).
Sursele de expunere:
- Ocupațional: Persoanele care lucrează în agricultură și horticultură (administrarea de insecticide) sunt cele mai expuse, dacă folosesc stocuri vechi de endrin (datorită inhalării și contactului cu pielea).
- Hrană: persoanele care consumă cantități mari de pește, în special femeile însărcinate cu o dietă axată pe produse din pește.
Linkuri utile: