Alfa hexaclorciclohexan (alfa HCH)
Comercializat sub denumirile: Nu se comercializează
Ce este? Produs secundar (apărut neintenționat) în producția de lindan.
Utilizare (scop): Alfa și beta - HCH sunt produse secundare, fără aplicații finale.
În general, HCH și formele sale sunt printre pesticidele cele mai studiate din punctual de vedere al efectelor asupra sănătății și mediului, modul său de comportare în mediu fiind relativ bine cunoscut (Breivik et al., 1999).
Statut în prezent: Începând cu 2009 Convenția de la Stockholm clasifică alfa-HCH ca POP, utilizarea sa fiind condiționată de derogări specifice în scopuri acceptabile. La cea de-a şasea reuniune a Conferinţei Părţilor la Convenţia de la Stockholm (COP-6),organizată la Geneva în perioada 28 aprilie – 10 mai 2013, în anexele A, B şi C ale Convenţiei au fost adăugate, cu anumite derogări specifice şi scopuri acceptabile, 11 noi substanţe identificate ca având caracteristicile POPs printre care alfa-hexaclorciclohexan și beta-hexaclorciclohexan. Aceste două substanțe însă nu fac obiectul niciunei derogări, fiind interzise atât ca producție dar cât și ca utilizare în toate statele semnatare.
În România: nu se cunosc capacități de producție ale alfa-HCH sau altor izomeri HCH.
Efecte asupra sănătății: La om, inhalarea de cantități toxice de alfa-HCH pot duce la tuse, iritații ale gâtului, amețeli, dureri de cap, posibile modificări ale concentrațiilor hormonilor sexuali în sânge și afecțiuni sangvine. Compusul se absoarbe și prin piele, ducând la mâncărimi, înțepături, iritații, iritabilitate. Au existat cazuri de persoane care au înghițit accidental cantități importante de produs și care au suferit apoi atacuri sau convulsii, comă și moarte prin stop respirator. În doze mici, prin expunere repetată, este considerat a fi cancerigen pentru om. Alte simptome : diaree, amețeală, durerid e cap, greață, vomă, tremurături, confuzie mentală și lipsa coordonării musuclare, hiperexcitabilitate, agitație.
La animale, consumul de hrană contaminate cu alfa-HCH duce la convulsii și moarte. Afectează rinichii și ficatul. La șoareci și șobolani, administrarea de hrană contaminată cu alfa-HCH sau HCH industrial vreme îndelungată a dus la apariția cancerului la ficat. Este mortal pentru pești și broaște.
Limite de expunere, doză letală: Alfa HCH este mortal pentru om la concentrații mici. Limita de expunere acceptată pentru alfa HCH în Statele Unite este de 0.0026 micrograme/litru apă (adică echivalentul unui bob de piper la o piscină de 20 metri cubi de apă). Substanța este prezentă în mediu, mai ales în pește, unde atinge concentrații de 600 - 700 ori mai mari decât în apă la somon, crap și văduviță (Sugiura et al.,1979) și chiar de 10 000 - 50 000 ori mai mari decât în apă în carnea și grăsimea de plătică în Germania (Arbeitsgemeinschaft für die Reinhaltung der Elbe, 1982).
Sursele de expunere:
- Ocupațional: Persoanele expuse sunt angajații uzinelor ce produc pesticide pe bază de HCH.
- Hrană: Geyer et al. (1986) consideră că peste 90% din expunerea la derivați HCH se face prin hrană contaminată în țările industrializate. Concentrația medie găsită la om alpha-HCH a fost de 0,03 mg/kg în Germania și de 0.02 mg/kg în Olanda.
Link-uri utile: Alfa-hexaclorciclohexan (EN)