SIDPOP - Döntéstámogató eszköz a tartósan megmaradó szerves szennyezőanyagok kezelése területén. Esettanulmány: Maros Vízrajzi Medence

Diklór-difenil-triklóretán (DDT)

Kereskedelmi forgalomban a következő megnevezések alatt: Agritan, Anofex, Arkotine, Azotox, Bosan Supra, Bovidermol, Chlorophenothan, Chloropenothane, Clorophenotoxum, Citox, Clofenotane, Dedelo, Deoval, Detox, Detoxan, Dibovan, Dicophane, Didigam, Didimac, Dodat, Dykol, Estonate, Genitox, Gesafid, Gesapon, Gesarex, Gesarol, Guesapon, Gyron, Havero-extra, Ivotan, Ixodex, Kopsol, Mutoxin, Neocid, Parachlorocidum, Pentachlorin, Pentech, PPzeidan, Rudseam, Santobane, Zeidane, Zerdane.

T+ - Extrem de toxic
T+
Extrem de toxic

 - Cancerigen

Cancerigen

Mi ez? A diklór-difenil-triklóretán, vagy DDT, ahogy univerzálisan ismert, Klórozott szerves vegyület-alapú rovarölő szer.

Felhasználás (cél): A DDT a második világháborútól kezdődően, napjainkig széles körben használt rövarölő szer, hatékony, úgy a malária és a kiütéses tífusz, illetve a bubópestis ellen (szúnyogok, valamint bolha és tetű általi átadás), mint a növényi kultúrák védelmére (burgonya, kukorica, gyapot stb.). A talajban való megmaradása igazoltan több mint 30 év (a franciaországi Arcachon medencében – Thompson, Budzinski et al. 1998).)

Jelenlegi helyzet: A terméket a '70-es évektől kezdődően betiltották a fejlett országok nagy részében. 2001-től kezdődően a Stockholmi Egyezmény a környezetben tartósan fennmaradó szerves szennyező anyagok közé sorolja a DDT-t, használatát speciális korlátozások feltételezik elfogadható célok érdekében, mint a malária leküzdése a Szubszaharai Afrika országaiban, ahol a szúnyogok ellenállást fejlesztettek ki más rovarirtó szerek tekintetében. Az anyagot speciális korlátozásokkal gyertják, forgalmazzák és használják olyan államokban, mint Dél-Afrika, Szaúd-Arábia, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Kongó, Etiópia, Ghána, Mauritius, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Szudán, Swaziland, Togo, Zanzibár, Zair.
Mindezzel együtt, 2009. május 17-én, mivel nem voltak bejegyzett felek a DDT-re vonatkozó B. mellékletben felsorolt speciális korlátozások tekintetében, következésképpen, az Egyezmény 4. cikk 9. pontjával megegyezően, nem kerülhetnek új bejegyzések az efféle korlátozások vonatkozásában, amely maga után vonja ugyanakkor azt, hogy a DDT betiltott az összes aláíró államban.

Romániában: használatban volt már a '40-es évektől, és 1985-től kezdődően tiltották be.

Hatásai az egészségre: A kis mennyiségű expozíció: immunotoxicitás, esetlegesen endokrin zavart okoz, gyenge ösztrogén és zavart okoz a pajzsmirigyben és az agyalapi mirigyben, szaporodási zavarokat, vesezavarokat okoz, neurotixikus és karcinogén (mellrák és egyéb rákfajták). A neurotoxikus hatásokat egy új, maradandó károsodást okozó neuropszichológiai szindrómához kapcsolták (X-szindróma) úgy az emberek, mint a szarvasmarhák esetében.
Akkut expozíció esetén: bőrstimulációra adott túlérzékeny válasz, csípő vagy viszkető érzés, fejfájás, álérzékelés, bőrviszketés, tarkófájás és nyakmerevség, csomó érzete torokban. Torokfájás, tartós köhögés, mellkasi nyomás és erős fájdalom érzete, ízületi fájdalom, szétterjedő izomgyengeség, extrém fáradtság, szorongás, szédülés, émelygés, hányás, végtagok koordinációjának hiánya, remegés, önkéntelen reszketés, zavartság, túlzott mértékű ingerlékenység, görcsök, rohamok, kóma és légzésleállás.

Expozíciós határértékek, halálos adag: a maximálisan megengedett koncentráció 0.0002mikrogramm/l az ivóvíz esetén és az édesvízben élő puhatestűek, rákfélék és halak esetén.

Expozíciós források:

  • Foglalkozási: a régi DDT készletek megsemmisítése és rovarölő, maláriaellenes kezelések végzése olyan helyeken, ahol még használják.
  • Levegő: a DDT-vel permetezett talajból származó aeroszolok olyan helyeken, ahol még használják.
  • Talaj: közvetlen bőrkontaktus olyan helyeken, ahol még használnak DDT-t, vagy ahol olyan talajok vannak, amelyek erős előzetes fertőzöttséggel rendelkeznek.
  • Élelmiszer: a fő expozíciós forrás nemzetközi szinten, beleértve az államokban, ahol a DDT hosszú évek óta nem használt, élelmiszer általi: gyökeres zöldségek, zöld zöldségek – saláta, spenót, hagyma, kukorica stb., amelyeket olyan talajban termesztenek, amelyek a közelmúltban fertőződtek meg, vagy előzetesen szennyezettek; talajvíz által szennyezett vizekben élő halak és haltermékek, vagy olyan vizekből, amelyek közelmúltban fertőződtek meg, vagy előzetesen szennyezettek voltak; tej és tejtermékek; hús és olyan állatokból készült termékek, amelyek szennyezett takarmányt fogyasztottak, vagy szennyezett területen legeltek.

Hasznos linkek:

Finanszírozók