SIDPOP - Instrument suport pentru luarea deciziilor în domeniul managementului poluanților organici persistenți. Studiu de caz: Bazinul Hidrografic Mureș

Heptaclor

Comercializat sub denumirile: Aahepta, Agroceres, Baskalor, Drinox, Drinox H-34, Heptachlorane, Heptagran, Heptagranox, Heptamak, Heptamul, Heptasol, Heptox, Soleptax, Rhodiachlor, Veliscol 104, Veliscol heptachlor.

T+ - Extrem de toxic
T+
Extrem de toxic

Xi - Iritant
Xi
Iritant

N - Pericol pentru mediu
N
Pericol pentru mediu

 - Cancerigen

Cancerigen

Ce este? insecticid organoclorurat foarte toxic, clasificat ca poluant organic persistent (POP) și interzis de către Convenția de la Stockholm din 2001. Intră în procesul de fabricație al clordanului.

Utilizare (scop):

  • Combaterea insectelor: termite, furnici de foc (SUA, Asia).

Persistența sa în sol este controversată, diferite studii făcând referire la perioade de câțiva ani până la peste 14 ani de persistență în sol.

Statut în prezent: face parte din duzina murdară, fiind interzis la fabricare, vânzare și utilizare în țările semnatare ale Convenției de la Stockholm începând cu 2001.

În România: producția și importul de heptaclor au fost interzise începând cu 1990, utilizarea sa fiind permisă până la epuizarea stocurilor sau până în 1995. Din 1995 comercializarea și utilizarea acestui insecticid este complet interzisă.

Efecte asupra sănătății: Este mai toxic decât clordanul.

  • Efecte acute: efecte neurologice (prin inhalare): amețeală, iritabilitate, salivație abundentă și gastrointestinale (prin ingestie): greață și vomismente. Afectează fătul (traversează bariera placentară) ducând la efecte neurologice și scăderea severă a imunității.
  • Efecte cronice: efecte neurologice; clasificat ca probabil cancerigen la om (leucemie, neuroblastom) și este cancerigen pentru animale (tumori hepatice).
  • Organe țintă: sistem nervos central, ficat.

Limita letală: la ingerare – 40-50 mg/kg.

Limita de expunere: limita de expunere calculată de Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite este de 0.0005 mg/kg corp/zi, dincolo de care se manifestă efecte cronice (tulburări neurologice și cancer). Conform unui studiu EFSA din 2007, populația din Europa pare a fi expusă, prin alimentație și apă, la o doză zilnică de 5000 de ori mai mică.

Sursele de expunere:

  • Aer: heptaclorul continuă să rămână prezent în aer timp de mai mulți ani în locuințele unde s-au efectuat tratamente contra termitelor cu această substanță.
  • Apă potabilă: apa din fântânile aflate în zone unde s-au efectuat tratamente pentru termite și alte insecte (se mai folosește în SUA la eradicarea populațiilor de furnici de foc din transformatoarele electrice și ca uz domestic).
  • Hrană: Produse animale (pește, fructe de mare, produse lactate grase, carne, ouă) de la animale care au ingerat plante tratate cu această substanță sau care au păscut pe terenuri unde s-au aplicat tratamente cu heptaclor în trecut.

Linkuri utile:

Finanţatori