SIDPOP - Instrument suport pentru luarea deciziilor în domeniul managementului poluanților organici persistenți. Studiu de caz: Bazinul Hidrografic Mureș

Dieldrin

Comercializat sub denumirile: Alvit, Dieldrite, Dieldrix, Illoxol, Panoram D-31, Quintox Dieldrin; Insectlack; Dieldrex; Dielmoth; Dildrin, Latka 497, Termitox, Dorytox, Illoxol, Octalox, Shelltox, Red Shield, Compus 497, Moth Snub D, Panoram D-31, SD 3417.

T+ - Extrem de toxic
T+
Extrem de toxic

Xi - Iritant
Xi
Iritant

F - Inflamabil
F
Inflamabil

N - Pericol pentru mediu
N
Pericol pentru mediu

 - Cancerigen

Cancerigen

Ce este? Insecticid organoclorurat foarte toxic, clasificat ca poluant organic persistent (POP) și interzis de către Convenția de la Stockholm din 2001.

Utilizare (scop):

  • Combaterea insectelor purtătoare de boli tropicale, a lăcustelor, a termitelor.
  • Tratarea rădăcinilor și vârfurilor plantelor nealimentare (horticultură, plante decorative, plante textile).

Se bioconcentrează în grăsimea animalelor și rezistă cca 5 ani în sol. Transportat la distanțe mari de locul unde a fost utilizat, a fost detectat și în zonele arctice, în aer, apă și în organisme. O parte din dieldrinul găsit în organismele vii se datorează metabolizării aldrinului în dieldrin de către acestea.

Statut în prezent: Interzis la fabricare, vânzare și utilizare în țările semnatare ale Convenției de la Stockholm începând cu 2001.

În România: Interzis din anii 1980.

Efecte asupra sănătății: Este iritant și toxic prin înghițire, inhalare și absorbție prin piele.

  • Efecte acute: amețeală, dureri de cap, greață, vomismente, stare de rău, transpirație abundentă, spasm muscular involuntar, mișcări necontrolate ale membrelor, convulsii cu și fără pierderea cunoștinței, comă. Alte efecte înregistrate: leucocitoză, hipertensiune arterială, tahicardie, acidoză metabolică, tulburări de somn și de memorie, hematurie (sânge în urină), albuminurie.
  • Efecte cronice: cancerigen (cancer la plămâni, ficat și căi biliare), induce impotență și sterilitate tranzitorie, la copii – otită medie. Dezvoltare anormală și toxicitate intrauterină la animale. Toxic pentru păsări și mediul acvatic.
  • Organe țintă: piele, sistem nervos, rinichi, ficat. Cancerigen la animale (cancer la plămâni, ficat, tiroidă și suprarenale) și probabil cancerigen ocupațional la om.

Limite de expunere: 6 micrograme/zi pentru o persoană de 60 kg. Ingerarea unei cantități de 5 g (o linguriță) de dieldrin este mortală pentru om.

Sursele de expunere:

  • Ocupațional: Persoanele care lucrează în agricultură (administrarea de insecticide) sunt cele mai expuse, dacă folosesc stocuri vechi de pesticide pe bază de dieldrin (datorită inhalării, ingestiei accidentale a pulberii formate și contactului cu pielea).
  • Hrană: Produse animale (lapte pasteurizat, unt, carne, cârnați, ouă) prin bioacumulare, în cazul în care animalele au consumat furaje sau turtă de oleaginoase din culturi tratate cu dieldrin. Peștele pescuit din canalele de irigație și râurile din zone unde s-a folosit pentru tratarea culturilor (în pește se poate acumula până la concentrații de 13 000 ori mai mari decât în apă - astfel acesta devine toxic pentru consum, chiar dacă concentrația de dieldrin în apă nu era toxică sau detectabilă). Este găsit, în doze mici, în produse de origine animală din Egipt, Statele Unite și Canada, India, Vietnam dar și Spania.

Linkuri utile:

Finanţatori