„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a
Uniunii Europene sau a Guvernului României“
https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial
PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ
Pilonul VI: Politici pentru noua generație
Componenta 15. Educație
Reforma 5: Transformarea digitală SMART prin procesul de tranziție verde în cadrul ULBS (TRADISMART)
Investiția 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului
Apel: Digitalizarea managementului eticii universitare
Nr contract finantare: 14038/16.09.2022
Titlul proiectului Transformarea digitală SMART prin procesul de tranziție verde în cadrul ULBS (TRADISMART)
Beneficiar: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Transformarea digitală SMART prin procesul de tranziție verde în cadrul ULBS (TRADISMART)
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu implementează începând cu data de 17.09.2022 proiectul ”Transformarea digitală SMART prin procesul de tranziție verde în cadrul ULBS (TRADISMART)” Pilonul VI: Politici pentru noua generație, Componenta: C15: Educație, Reforma 5: Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației; Investiția 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului; Apel „Digitalizarea managementului eticii universitare” a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Valoarea totală a proiectului este de 28.701.539,56 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate pentru realizarea investițiilor este de 24.118.940, 81 lei. Echipa estimează că finalizarea implementării proiectului va avea loc în 31 martie 2026.
Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării unui număr de 14.514 studenți la un proces educațional de calitate, sustenabil, modern și incluziv pentru deprinderea de competențe necesare profesiilor digitale ale viitorului, creșterea angajabilității și asigurarea egalității de șanse în educație.
Obiectivele specifice:
- OS1: Îmbunătățirea desfășurării procesului educațional prin modernizarea a minim 10 departamente/ centre/ laboratoare/ biblioteci digitale/ platforme existente în cadrul universității, pentru care s-a achiziționat infrastructură digitală prin extinderea ariei de activitate sau deschiderea de noi direcții de cercetare, introducerea metodelor inovative digitale de predare-învățare și de realizare a pregătirii practice, pentru creșterea gradului de implicare a studenților ULBS în procesul educațional și a dezvoltării capacitații de cercetare-inovare și pentru dobândirea de competențe inter- și transdisciplinare în concordanța cu aspirațiile profesionale și nevoile pieței muncii, în raport cu politicile europene și naționale în domeniu, având rolul de a eficientiza calitatea actului de învățământ.
- OS2. Asigurarea dezvoltării de competențe digitale avansate (cunoștințe, aptitudini și atitudini) utilizând tehnologiile digitale pentru minim 540 studenți/studenți doctoranzi prin actualizarea a minim 27 programe de studii pentru dezvoltarea competentelor digitale în domeniile de specializare stabilite ca prioritare, în vederea dobândirii de către studenți a unor competențe specifice meseriilor emergente și a consolidării competentelor antreprenoriale în sectorul digital.
- OS3. Asigurarea dezvoltării de competențe digitale avansate (cunoștințe, aptitudini și atitudini) utilizând tehnologiile digitale pentru minim 50 Personal didactic, didactic auxiliar și de cercetare.
- OS4. Conștientizarea în rândul studenților, cadrelor didactice și a comunității academice a avantajelor pe care le creează modernizarea ULBS prin achiziționarea de infrastructură digitală necesară desfășurării activității didactice în mediu on-line și mixt, prin informări publice permanente pe durata fazei de implementare care sa asigurare vizibilitatea proiectului.
Grup țintă/Potențialii beneficiari ai proiectului
- minim 540 studenți români, etnici români, studenți străini din ciclurile de licență, master, doctorat, (ISCED 5-8), înmatriculați în anul universitar 2021-2022 la toate ciclurile de studii, toate formele de învățământ, cu taxă și fără taxă, inclusiv studenți cu cerințe educaționale speciale, din grupuri vulnerabile și dezavantajate socio-economic, proveniți din cele 9 facultăți ale Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu (20 studenți formați pentru dobândirea de competențe digitale avansate/program de studii x 27 programe de studii actualizate pentru dezvoltarea competentelor digitale sau programe noi în domeniile de specializare stabilite ca prioritare, în vederea dobândirii de către studenți a unor competențe specifice profesiilor emergente și a consolidării competențelor antreprenoriale în sectorul digital).
- minim 50 personalul didactic, didactic auxiliar și de cercetare din învățământul superior, persoane formate pentru competențe digitale avansate prin participarea la serviciile de formare în sistemul de gestiune a școlarității Logios.