Știri și evenimente

SafeHabitus Autumn School 2024

Membri ai echipei ULBS din cadrul proiectului SafeHabitus au participat în perioada 21-24 octombrie 2024 la o serie de activități derulate în cadrul SafeHabitus Autumn School 2024 în Sevilia, Spania.

În  acest context, s-au desfășurat o serie de ateliere de lucru atât în cadrul unor ferme din regiunea Huelva care folosesc migranți sezonieri pentru munca în agricultură, cât și în facilități ale sectorului non-guvernamental care oferă suport migranților sezonieri din regiune. O parte dintre activitățile din cadrul proiectului au fost găzduite de una dintre insitutțiile de excelență în cercetarea și inovarea din sectorul agricol – Andalusian Institute of Agricultural and Fisheries Research and Training (IFAPA). 

Principalele activități incluse în agenda de lucru de la nivelul SafeHabitus pentru această serie de evenimente au avut ca scop înțelegerea unor perspective diverse asupra situației muncitorilor migranți sezonieri în agricultură, analizarea scenariilor potențiale pentru viitorul fermierilor europeni, identificarea principalilor actori relevanți în guvernanța sistemului de sănătate și siguranță din fermele europene. Complementar, au fost organizate vizite de lucru în ferme model și demonstrații de utilizare a tehnologiei inovative din agricultură în condiții de siguranță.

În cadrul întâlnirii s-au făcut pași importanți pentru pregătirea următoarelor întâlnirii ale Comunităților de Practici și a forumurilor naționale pentru discutarea politicilor care au impact asupra siguranței și sănătății celor care lucrează în agricultură.

Seminar de politici pe tema migrației sezoniere în agricultura europeană: SafeHabitus – Bruxelles, aprilie 2024

SafeHabitus a organizat în data de 10 aprilie un seminar european de politici la Comitetul Economic și Social European (Bruxelles) pentru a discuta politicile care afectează viața muncitorilor migranți și sezonieri în fermele europene. 

În plus față de condițiile dificile de muncă cu care se confruntă toți cei care lucrează în agricultură, astfel de muncitori se pot afla mai frecvent în situații vulnerabile de abuz, pot avea condiții de trai inadecvate și acces limitat la servicii de bază. Acest seminar de politici a oferit un forum pentru cercetători, părți interesate din sectorul public și societatea civilă să analizeze modalitățile de abordare a acestor provocări în cadrul politicilor existente și de a genera schimbări pozitive în munca agricola de la nivel european. În cadrul proiectului SafeHabitus, echipa ULBS contribuie la înțelegerea efectelor pe care munca sezonieră în agricultura europeană le are asupra persoanelor și comunităților de origine implicate în acest fenomen.

Întâlnirea comunităților de Practici SafeHabitus – Bruxelles, aprilie 2024

Reprezentanții celor 11 Comunități de Practici SafeHabitus s-au întâlnit la Bruxelles în 9 aprilie 2024 pentru a aborda provocările urgente legate de siguranța în munca din ferme și sănătatea fermierilor.

Acest lucru este important deoarece cercetările recente ale SafeHabitus au confirmat subraportarea considerabilă a accidentelor și deceselor legate de activitățile agricole în statisticile UE, evidențiind o discrepanță între datele UE și adevărata incidență a accidentelor agricole.

Cercetările efectuate de către Comunitățile de Practici SafeHabitus au constatat că principalele cauze ale accidentelor de muncă din acest sector sunt legate de mediul fizic și social, de sistemul de guvernare public și privat care modelează practicile de siguranță ale fermierilor, lucrătorilor agricoli și întreprinderilor agricole. Aceste cunoștințe vor fundamenta pașii pe care Comunitățile de Practici îi vor face în perioada următoare pentru identificarea de bune practici și elaborarea unor recomandări de politici pentru a contribui la diminuarea principalele provocări în domeniul siguranței în munca din ferme.

Jarkko Leppälä, coordonatorul Comunităților de Practici în cadrul proiectului SafeHabitus, a arătat că „întâlnirile transnaționale de acest tip sunt cruciale pentru a împărtăși atât provocările, cât și bunele practici în domeniul siguranței în ferme. Schimbul de cunoștințe, informații și experiențe contribuie la îmbunătățirea culturii și a instrumentelor de gestionare a siguranței în munca din agricultură. Întâlnirile permit, de asemenea, fermierilor, consultanților și altor entități relevante să obțină cunoștințe de primă mână despre inovație socială și bune practici în ceea ce privește siguranța primară în ferme.”

Dr. David Meredith, coordonatorul consorțiului SafeHabitus, a subliniat că, în timp ce fermierii și lucrătorii sunt responsabili de modul în care își desfășoară munca, acestora trebuie să li se ofere instrumentele și resursele necesare pentru a se asigura că o pot face în condiții de siguranță. El a declarat: „Nu putem pur și simplu să le spunem fermierilor și lucrătorilor să fie ‘în siguranță’. Trebuie să lucrăm cu ei. Trebuie, de asemenea, să implicăm organizațiile publice și private care influențează viața fermierilor. Doar lucrând împreună putem dezvolta inițiative practice și identifica resursele necesare pentru a le implementa. Acestea sunt esențiale pentru reducerea nivelului de decese și accidente în fermele din UE și pentru îmbunătățirea sustenabilității sociale a agriculturii și a fermelor.

În România, Comunitatea de Practici SafeHabitus are în atenție sănătatea și siguranța în muncă a celor care lucrează în domeniul creșterii oilor. Echipa Universității Lucian Blaga din Sibiu a prezentat care sunt sursele principale de risc pentru sănătatea și siguranța celor care lucrează în acest sector incluzând aspecte ce țin de lipsa unei culturi a prevenției și a subliniat nevoia unor resurse educaționale care să poate fi utilizate atât în educația de profil, cât și în comunitățile locale în care această activitate agricolă este răspândită.

Vizite în ferme și comunități rurale pentru a discuta cu crescători de oi din regiune (2024)

Echipa SafeHabitus de la nivelul Universității Lucian Blaga din Sibiu a realizat interviuri cu crescători de oi din regiune și asociații ale crescătorilor pentru a înțelege mai bine experiențele de muncă și nevoile specifice în ceea ce privește sănătatea și siguranța în munca din acest domeniu agricol.

În acest context, au fost organizate vizite de teren în ferme și în comunități rurale pentru a discuta aspecte ce țin de cultura muncii, practici comune și transformări curente în activitatea de creștere a oilor. Aceste activități din proiectul SafeHabitus se desfășoară într-un cadru în care fermierii din România și din alte țări europene se confruntă cu provocări majore generate de scăderea profitabilității activității agricole și de introducerea unor noi reglementări legislative care supun persoanele care activează în domeniu unor presiuni economice suplimentare. Astfel de vizite în teren vor fi organizate constant în timpul proiectului, atât la nivelul comunității de practici SafeHabitus, cât și la alți fermieri care pot contribui la o mai bună cunoaștere a problematicii din domeniu și la identificarea de soluții viabile pentru creșterea atractivității și sustenabilității activității agricole.

SAFEHABITUS SUMMER SCHOOL – CARLOW, IRLANDA (2023)

Dr. Alin Croitoru a participat la școala de vară organizată în cadrul proiectului SafeHabitus în perioada 19-21 septembrie 2023.

În cadrul evenimentului au fost organizate întâlniri de lucru la nivelul consorțiului și oportunități de dezvoltare a relațiilor de colaborare cu celelalte echipe de cercetare implicate în proiect. Totodată, școala de vară a permis vizitarea unui eveniment de tradiție din Irlanda – NATIONAL PLOUGHING CHAMPIONSHIPS 2023 și a facilitat o serie de discuții despre sănătate și siguranță în munca din agricultură. Dintre acestea, pot fi amintite întâlnirile cu reprezentanți ai TEAGASC – The Agriculture and Food Development Authority of Ireland, The Irish Health and Safety Authority, AgriKids (Flogas), Macra na Feirme. Totodată, în cadrul evenimentului au fost discutate aspecte legate de dezvoltarea comunității de practici SafeHabitus în România și în celelalte țări partenere.