Comunitatea de Practici SafeHabitus la Ferma Didactică Rusciori (2024)
Comunitatea de Practici SafeHabitus din România a organizat cel de-al patrulea atelier de lucru în luna decembrie 2024.
Evenimentul a fost găzduit la Ferma Didactică Rusciori a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și a facilitat o serie de activități centrate asupra sănătății și siguranței în munca agricolă din România.
Agenda de lucru a inclus lucrări interactive dedicate evaluării sistemului de guvernanță relevant pentru înțelegerea condițiilor de muncă și a riscurilor pentru sănătatea și siguranța muncitorilor agricoli, o prezentare despre munca copiilor în ferme susținută de doamna prof. univ. dr. habil. Mirela Stanciu, precum și o activitate formativă în sfera provocărilor securității și sănătății în munca din IMM-urile din agricultură coordonată de ș.l. dr. ing. George Cătălin Crișan. În directă legătură cu specificul regional, din partea Grupului de Acțiune Locală – Mărginimea, doamna manager Marina Bogdan a contribuit la lucrări cu prezentarea unor elemente de siguranță în activitățile de oierit implicate pentru producerea brânzei de munte. Complementaritatea activităților desfășurate a oferit un cadru fertil pentru discutarea unor perspective variate în relație cu tema sănătății și siguranței în munca agricolă.
Comunitatea de Practici SafeHabitus la Ferma Didactică ULBS de la Rusciori (2024)
În luna mai 2024, Comunitatea de Practici SafeHabitus din România a organizat cea de-a treia întâlnire de lucru la noua Fermă Didactică de la Rusciori din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
La eveniment au participat reprezentanți ai unor instituțiilor publice județene și administrații locale, profesori și cercetători din domeniu, fermieri și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de ovine, precum și tineri din familii în care activitatea de creștere a ovinelor este practicată. Evenimentul a oferit oportunitatea de a consolida relațiile de lucru din cadrul Comunității de Practici și de a explora noi căi de colaborare între membri. Agenda întâlnirii s-a concentrat pe exerciții aplicate menite să contribuie la definitivarea unui Registru de Nevoi pentru Sănătatea și Siguranța în Ferme în România, cu un accent special pe sectorul creșterii ovinelor. Echipa SafeHabitus din România a prezentat progresul activităților principale din proiect și planurile pentru etapele viitoare, în timp ce participanții la Comunitatea de Practici au fost implicați în dezbateri și exerciții practice pentru aprofundarea înțelegerii nevoilor specifice din acest sector de activitate.
Întâlnirea Comunității de practici SafeHabitus găzduită de ULBS (2023)
În data de 8 decembrie 2023 a avut loc cea de-a doua întâlnire a Comunității de practici SafeHabitus din România la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecția Mediului din cadrul ULBS.
Întâlnirea CoP a fost deschisă cu un mesaj din partea doamnei decan prof. univ. dr. ing. Camelia Sava.
Alături de prezentările membrilor echipei SafeHabitus și validarea rezultatelor obținute anterior, întâlnirea a beneficiat de comunicarea susținută de Ș.l. dr. biol. Iuliana Antonie pe tema legăturii dintre plantele terapeutice și creșterea oilor. Dezbaterile din jurul comunicării au accentuat o serie de aspecte utile pentru o mai bună înțelegere a problemelor de sănătate din sectorul de creștere a oilor, a modelelor de gândire și a practicilor tradiționale din domeniu. Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată unui atelier de lucru organizat de lect. univ. dr. Sorina Corman și a avut ca principal scop înțelegerea diferențiată pe vârste a riscurilor de sănătate din sectorul muncii de creștere a oilor, atât pentru fermieri cât și pentru alți membri din familiile acestora.
Întâlnirea a consolidat colaborarea instituțională în scopuri de cercetare și inovație socială între ULBS și administrațiile locale din Cincu, Miercurea Sibiului și Tilișca, Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Montanologie Cristian – Sibiu, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea” Făgăraș și alți specialiști din domeniu. Agenda de lucru a întâlnirii a avut ca principale subiecte de interes sănătatea și siguranța în munca de creștere a oilor, iar pentru o înțelegere aprofundată a problematicilor analizate, comunitatea de practici SafeHabitus include fermieri și membri din familiile acestora.
Prima întâlnire a Comunității de practici din România (2023)
În data de 20 octombrie 2023 a avut loc prima întâlnire a Comunității de Practici SafeHabitus din România.
Întâlnirea a reunit fermieri din regiune, asociații ale crescătorilor de oi, reprezentanți ai autorităților locale din localități cu populație ocupată în acest sector, reprezentanți ai unor autorități publice județene, profesori universitari, cercetători, precum și alți invitați relevanți pentru acest domeniu.
Prima parte a întâlnirii de lucru a fost dedicată prezentării obiectivelor principale și a activităților asumate în cadrul proiectului SafeHabitus și discutării rolului important al Comunității de practici. Ulterior, întâlnirea a reprezentat un cadru excelent pentru dezbaterea deschisă a unor teme centrale pentru proiectul SafeHabitus, respectiv problemele de sănătate și siguranță legate de munca în acest sector al agriculturii.
Perspectivele complementare asupra principalelor provocări pentru sănătatea și siguranța fermierilor și muncitorilor agricoli au evidențiat complexitatea muncii presupuse de creșterea oilor și a formelor de organizare a muncii din acest sector. În acest context, au fost identificate o serie de aspecte care necesită eforturi de cercetare aprofundată și au fost stabilite câteva repere importante pentru următoarele ateliere de lucru.