Resurse, publicații și participări la conferințe

SafeHabitus a prezentat informații despre atitudinile românilor față de munca agricolă în cadrul conferinței REFLECT (2024)

Echipa SafeHabitus din România a participat la Conferința Internațională „Fostering Cross-disciplinary Reflections to Bridge Societal Divides” (REFLECT), organizată de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în perioada 21-23 noiembrie 2024.

În cadrul acestei conferințe, echipa a prezentat o lucrare cu titlul “How (Un)attractive is Working in Agriculture in Romania: An Analysis of the General Population’s Attitudes.” Studiul a avut la bază un sondaj sociologic care evaluează atractivitatea muncii agricole în relație cu evaluarea veniturilor, mediul de muncă și preocupările pentru sănătatea personală. Rezultatele studiului indică un nivel scăzut de atractivitate asociat cu munca agricolă în România și subliniază importanța factorilor legați de îngrijirea sănătății persoanelor din acest domeniu. În plus, lucrarea a analizat un profil specific al celor care percep munca agricolă ca fiind neatractivă, evidențiind mai mulți factori legați de muncă, precum și opiniile privind rolul autorităților publice în acest sector.

Echipa SafeHabitus din România a publicat un articol în Acta Montanologiae, , revistă sub auspiciile Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești (2024) 

Articolul publicat în numărul 1 din 2024 al revistei Acta Montanologiae are titlul “Creșterea ovinelor în România: o invitație la reflecție din perspectiva sănătății și siguranței în muncă”.

Materialul este rezultatul colaborării dintre dr. Alin Croitoru și dr. Mirela Stanciu în cadrul proiectului SafeHabitus. În prima parte a materialului, autorii au utilizat date statistice publice pentru a scoate în evidență importanța și complexitatea sectorului creșterii ovinelor în contextul agriculturii din România. Ulterior, articolul prezintă o serie de detalii referitoare la sănătatea și siguranța în munca agricolă. În acest sens, sunt discutate elemente care au rezultat din analiza preliminară a activității Comunității de Practici SafeHabitus din România. Numărul revistei a fost lansat în cadrul Simpozionului Științific organizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian-Sibiu, în perioada 19-20 septembrie 2024. Evenimentul a fost marcat de prezența unor personalități importante din domeniu incluzând președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, reprezentanți din conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, reprezentanți ai autorităților regionale/locale și mulți alți specialiști și practicieni din domeniu.

SafeHabitus reprezentat la AGROMIG 2024 – Universitatea din Calabria (Italia)

Dr. Monica Șerban și Dr. Alin Croitoru, membri în echipa proiectului SafeHabitus – ULBS, au prezentat o lucrare în cadrul Seminarului Internațional AGROMIG 2024 (Migrations, Agrifood and Rural Change) organizat la Universitatea din Calabria din Italia.

Lucrarea cu titlul Exploring Press Coverage in Romania of Seasonal Migration in Agriculture During the Covid-19 Pandemic a fost prezentată în cadrul unei secțiuni dedicate migrației temporare pentru muncă și a reprezentat o analiză a modului în care mass-media din România a acoperit în perioada Pandemiei Covid-19 problematica migrației sezoniere a românilor pentru a lucra în agricultura din alte state. În primul rând, lucrarea a permis o discuție despre amploarea fenomenului migrației sezoniere din România și a momentului excepțional de vizibilitate pe care migrația de acest tip l-a avut în presa din România în condițiile restricțiilor de mobilitate impuse în perioada Pandemiei de Covid-19. Analiza a fost efectuată pornind de la o bază de date cu aproximativ 300 de articole identificate în principalele surse mass-media din România și a fost structurată pentru a permite o identificare a principalelor voci care au condus dezbaterea publică despre drepturi, condiții de muncă și condiții de locuire în cazul migranților sezonieri din România. Participarea la acest eveniment internațional, aflat la cea de-a șaptea ediție, a permis deschiderea de noi dialoguri importante pentru conectarea evidențelor din România la fluxul relevant de cunoaștere în acest domeniu.

SafeHabitus reprezentat în conferința internațională FORTHEM – For the Future (2024)

Rezultate ale cercetării conduse în România în proiectul SafeHabitus au fost prezentate în cadrul conferinței internaționale “FORTHEM – For the Future” (6-8 martie, 2024).

Alianța FORTHEM este o rețea formată din nouă universități publice de cercetare multidisciplinare, cu o puternică ancorare regională în Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Norvegia, Polonia, România și Spania. Lucrarea elaborată în coautorat de Alin Croitoru, Mirela Stanciu, Monica Șerban și Sorina Corman sub titlul Health and Safety in Sheep Farming in Romania: The Multi-Actor Perspective of SafeHabitus a fost prezentată în secțiunea Physical and mental health in complex times of crisis, and economic and political instabilityÎn cadrul acestei lucrări au fost prezentate principalele obiective ale proiectului SafeHabitus, aspecte definitorii pentru Comunitatea de Practici din România, detalii metodologice despre datele calitative culese în proiect și rezultate preliminare referitoare la principalele probleme și provocări de sănătate și siguranță în muncă identificate în cazul celor care lucrează în domeniul creșterii oilor. Problemele identificate au fost grupate în funcție de specificul lor și au corespuns dimensiunilor structurale, socio-culturale și economice. Prezentarea a reprezentat o oportunitate pentru a reflecta asupra datelor culese și pentru a dialoga cu cercetători consacrați despre rezultatele obținute în prima parte a proiectului SafeHabitus.

Echipa ULBS prezentă în cadrul primului webinar SafeHabitus (2023)

Echipa Universității Lucian Blaga din Sibiu a participat în 15 Noiembrie 2023 cu o prezentare la primul webinar organizat în cadrul proiectului SafeHabitus “Views from the fields: case studies of migrant workers’ experiences in European Agriculture”.

Prezentarea echipei ULBS a fost susținută sub titlul “Seasonal Migration in Agriculture Amidst Intra-European Romanians’ Mobility” și a oferit o imagine generală asupra unor aspecte importante pentru înțelegerea acestui tip specific de mobilitate intra-europeană. Evenimentul a inclus o serie de lucrări tematice ale unor specialiști recunoscuți internațional pentru contribuțiile la cercetarea din acest domeniu. Agenda completă pentru webinar poate fi consultată aici.

SafeHabitus prezent la două evenimente academice din România (2023)

Echipa proiectului SafeHabitus a fost prezentă la două evenimente academice organizate în România în luna septembrie 2023.

În perioada 7-8 septembrie, proiectul a fost prezentat la cea de-a patra conferință ROMIG – MIGRATION DIALOGUES. ENGAGING RESEARCH, POLICY AND CIVIL SOCIETY organizată la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București. Conferința a adunat un grup de aproximativ 50 de cercetători din România și din diverse alte țări europene (de exemplu, Germania, Italia, Marea Britanie) care au discutat teme actuale legate de migrația internațională, iar migrația sezonieră în agricultură a fost un subiect important pe agenda conferinței. Proiectul SafeHabitus a fost discutat într-o sesiune dedicată proiectelor în desfășurare și a fost prezentat de către dr. Alin Croitoru.

Cel de-al doilea eveniment academic organizat în România în care au fost discutate aspecte legate de SafeHabitus a fost conferința MIGRATION, LAND USE AND ECOLOGICAL CRISES IN EUROPE’S PERIPHERIES, desfășurată în perioada 13-16 septembrie 2023 în Hosman (Sibiu). În cadrul acestui eveniment, dr. Alin Croitoru și dr. Monica Șerban au prezentat lucrări legate de migrația sezonieră a românilor care lucrează în agricultură în alte țări europene în cadrul secțiunilor “Lucrători sezonieri în agricultură. Reflecții în media la nivel local și internațional” și “Reîntoarcerea în și din agricultură. Procese”. Conferința a oferit un cadru excelent pentru stabilirea unor conexiuni importante cu alți cercetători care lucrează la teme interconectate cu cele abordate în cadrul proiectului SafeHabitus.