Nume: Simina-Maria TERIAN-DAN
Poziția în proiect: Director
Scurtă prezentare: Simina-Maria Terian-Dan este conferențiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În prezent, predă următoarele cursuri: Comunicare orală și scrisă și Receptarea discursului scris și oral (Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini); Sintaxa limbii române și Pragmatică (Studii de licență); Sintaxa limbii române. Noi interpretări și Limba română. Instrumente și medii digitale (Studii de masterat). A coordonat diverse proiecte de cercetare-dezvoltare, a participat la conferințe (inter)naționale, a publicat cărți, studii și articole în domeniile de interes: RLS, Sintaxă și Pragmatică. Este manager executiv al proiectului „The coverage and reception of the Russian-Ukrainian conflict in Polish, Romanian and English-language media: A comparative critical discourse study with recommendations for journalism training (CORECON)”.
E-mail: simina.terian@ulbsibiu.ro
Nume: Radu DRĂGULESCU
Poziția în proiect: Cercetător științific I – cercetător în filologie
Scurtă prezentare: Radu Drăgulescu este profesor universitar doctor abilitat în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În prezent, predă următoarele cursuri: Acte de vorbire (Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini); Lingvistică generală; Limba română în diacronie; Semiotică (Studii de licență); Discurs și comunicare; Istoria limbii române literare (Studii de masterat). A participat la conferințe (inter)naționale, a publicat cărți, studii și articole în domeniile de interes: RLS, Lingvistică generală, Istoria limbii, Fitonimie românească. Face parte din echipa proiectului „The coverage and reception of the Russian-Ukrainian conflict in Polish, Romanian and English-language media: A comparative critical discourse study with recommendations for journalism training (CORECON)”.
E-mail: radu.dragulescu@ulbsibiu.ro
Nume: Carmen-Simona OPRIȘOR
Poziția în proiect: Cercetător științific II – cercetător în filologie
Scurtă prezentare: Carmen-Simona Oprișor este conferențiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În prezent, predă următoarele cursuri: Cultură și civilizație românească (Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini); Literatura română de la origini până la perioada postpașoptistă, Cultură și civilizație și Folclor literar românesc (Studii de licență); Influența culturii europene în literatura română și Repere fundamentale în literatura română a secolului XX (Studii de masterat). Predă Cultură și civilizație românească studenților internaționali, fiind formator în cadrul modulului internaţionalizare în proiectul „ULBS Fostering Global Growth”. Publicațiile sale sunt în domeniul literaturii române, al folclorului românesc și al studiilor culturale. Din anul 2018, organizează colocviul Personalități ale culturii din Transilvania și coordonează volumul în care sunt publicate aceste studii.
E-mail: carmensimona.oprisor@ulbsibiu.ro
Nume: Valerica SPORIȘ
Poziția în proiect: Cercetător științific II – cercetător în filologie
Scurtă prezentare: Valerica SPORIŞ este conferențiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În prezent, predă următoarele cursuri: Texte funcționale și Noțiuni de gramatică (Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini); Limbă și comunicare, Stilistica limbii române și Gramatică normativă (Studii de licență); Gramatică expresivă (Studii de masterat). Pe parcursul celor 26 de ani de experiență academică, a participat la conferințe (inter)naționale, a publicat cărți, studii și articole în domeniile de interes: Lingvistică și Stilistică. Face parte din echipa proiectului „The coverage and reception of the Russian-Ukrainian conflict in Polish, Romanian and English-language media: A comparative critical discourse study with recommendations for journalism training (CORECON)”.
E-mail: valerica.sporis@ulbsibiu.ro
Nume: Monica BORŞ
Poziția în proiect: Cercetător științific III – cercetător în filologie
Scurtă prezentare: Monica Borş este lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În prezent, predă următoarele cursuri: Introducere în studiul limbii române (Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini); Limbă română contemporană. Fonetică, lexicologie, semantică, Limbă română contemporană. Morfologie (Studii de licență); Morfologia limbii române. Noi interpretări (Studii de masterat). Publicațiile sale vizează domenii de interes precum RLS, Lexicologia, Semantica și Morfologia. Predă cursul de Comunicare orală în limba română studenților internaționali, fiind formator în cadrul modulului internaţionalizare în proiectul „ULBS Fostering Global Growth”. Face parte din echipa proiectului „The coverage and reception of the Russian-Ukrainian conflict in Polish, Romanian and English-language media: A comparative critical discourse study with recommendations for journalism training (CORECON)”.
E-mail: monica.bors@ulbsibiu.ro
Nume: Denisa-Maria BÂLC
Poziția în proiect: Asistent de cercetare științifică – asistent de cercetare în filologie
Scurtă prezentare: Denisa-Maria Bâlc este asistent universitar doctorand în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În prezent, predă cursul de Limbaj specializat și seminarele disciplinelor Comunicare orală și scrisă, Receptarea discursului oral și scris (Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini), precum și seminarele disciplinelor Gramatică normativă și Funcții sintactice (Studii de licență). Domeniul RLS reprezintă domeniul ei principal de cercetare, interes evidențiat prin publicarea de articole și participarea la conferințe (inter)naționale. Face parte din echipa proiectului „The coverage and reception of the Russian-Ukrainian conflict in Polish, Romanian and English-language media: A comparative critical discourse study with recommendations for journalism training (CORECON)”.
E-mail: denisa.fratean@ulbsibiu.ro
Nume: David MORARIU
Poziția în proiect: Asistent de cercetare științifică – asistent de cercetare în filologie
Scurtă prezentare: David Morariu este asistent universitar doctorand în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În prezent, predă seminarele de Lingvistică generală, Pragmatică, Sintaxa limbii române, Stilistica limbii române, Analize gramaticale (Studii de licență) și Sintaxa limbii române. Noi interpretări (Studii de masterat). A participat la cursuri de formare și workshopuri dedicate paradigmelor actuale în predarea RLS, precum „GIRO” („Instruirea bazată pe gamification în predarea limbii române ca limbă străină”) și „TeachME” („Atelier de neurodidactică”), iar interesele sale de cercetare vizează o abordare neurodidactică a metodelor și a instrumentelor digitale în predarea RLS. Face parte din echipa proiectului „The coverage and reception of the Russian-Ukrainian conflict in Polish, Romanian and English-language media: A comparative critical discourse study with recommendations for journalism training (CORECON)”.
E-mail: david.morariu@ulbsibiu.ro
Nume: Georgiana COMANICIU
Poziția în proiect: Asistent de cercetare științifică – asistent de cercetare în filologie
Scurtă prezentare: Georgiana Comaniciu este studentă la Școala Doctorală de Filologie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Prin teza sa urmărește să definească statutul limbii române ca limbă străină în contextul internaționalizării învățământului superior, de unde și preocuparea pentru achiziția RLS în context endo-lingvistic și exo-lingvistic. În prezent, predă cursul de Limba română studenților internaționali (programul Medicină – EN), participă la școli de vară destinate RLS și face parte din echipa proiectului „Fostering outreach within European regions, transnational higher education and mobility (FORTHEM)”.
E-mail: georgiana.ungureanu@ulbsibiu.ro
Nume: Iulia-Maria TICĂRĂU
Poziția în proiect: Asistent de cercetare științifică – asistent de cercetare în filologie
Scurtă prezentare: Iulia-Maria Ticărău este asistent universitar doctorand în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În prezent, predă cursurile practice Redactări și compoziție și Limba română: fonetică, vocabular și structuri gramaticale (Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini), precum și seminarele disciplinelor Gramatică normativă și Limbă și comunicare (Studii de licență). Domeniul RLS reprezintă domeniul ei principal de cercetare, interes evidențiat prin publicarea studiului: Gramatica limbii române pentru străini. Caiet de teorie și exerciții (A1-A2-B1), precum și prin alte articole. Face parte din echipa proiectului „The coverage and reception of the Russian-Ukrainian conflict in Polish, Romanian and English-language media: A comparative critical discourse study with recommendations for journalism training (CORECON)”.
E-mail: iulia.deaconu@ulbsibiu.ro